Boek Tickets

Ierland en IONA

Zondag 28 juli

HEIMWEE NAAR HET GROENE EILAND

Artiesten

Hoofdpodia

IONA Klassieke Muziek

IONA Groep

De IONA groep brengt deze dag een ritmisch repertoire ter gehoren. De bezoekers kunnen alleen luisteren, maar worden ook van harte uitgenodigd om deel te nemen.

Femke Ooijervaar

Femke Ooijevaar

Met haar 17 jaar is Femke een van de jongste deelnemers aan het festival. Sinds haar 8e speelt ze harp en treedt ze regelmatig op. Het komend studiejaar is haar wens om haar talent verder te ontwikkelen op het conservatorium.

Joke van der Weide

Joke speelt en zingt al ruim 30 jaar volksmuziek. Ze is koorleider van een wereldkoor en geeft regelmatig workshops en concerten. Voor haar is ontmoeten en samenbrengen het devies.

Marja Dignum en Loes Meereboer

Marja Dignum en Loes Meereboer

Loes Meereboer (pianiste en organist) en Marja Dignum (zang en dirigente), zijn een veelgevraagd duo. Op hoog niveau brengen zij hun muziek ten gehoren.

Ierland en IONA

Troost bij heimwee
Muziek hoort bij de eeuwen oude traditie van de Ieren. Zij kennen veel tegenspoed en de muziek was een manier om het lijden voor even te vergeten. Tijdens de hongersnood in het midden van de negentiende eeuw zijn velen naar Amerika en Australië geëmigreerd. De traditionele Ierse muziek deed hen hun heimwee vergeten en herinnerde hen aan hun religieuze wortels en het geliefde groene eiland. Hun muziek is wereldwijd bekend geworden en kenmerkt zich door het gebruik van de bodhrán, een traditionele handtrommel, de viool, harp en de ‘tin whistle’.

Muziek uit de traditie van Iona
Iona is eiland aan de westkust van Schotland met ongeveer 175 inwoners. De stilte op het eiland en de pracht van de natuur zetten bijna vanzelf aan tot reflectie. Op dit eiland bevindt zich de Abdij van de IONA-Community. Een beweging die zich richt op sociale rechtvaardigheid, aandacht voor de natuur en het goddelijke. In hun muziek speelt ritme een belangrijke rol.

De thema’s uit het repertoire beslaan het hele leven. Waarbij veel liederen zijn vertaald uit het Engels. Andere liederen komen uit Zuid Amerika en Afrika. Het laat zien hoe de Iona Community mensen van alle continenten met elkaar wil verbinden.

Programma

11.00 – Opening terrein

Binnenprogramma in de Grote Kapel:
13.30 – 14.00 Songs from IONA (1e deel)
14.15 – 14.45 Songs from IONA (2e deel)

16.30 – Latijnse Mis met zang van Marja Dignum en begeleiding van Loes Meereboer.

Buitenprogramma:

12.00 – 12.30 Femke Ooijevaar | Harp (1e deel)
12.45 – 13.15 Femke Ooijevaar | Harp (2e deel)

15.00 – 15.30 Joke van der Weide | Accordeon en gitaar.  (1e deel)
15.45 – 16.15 Joke van der Weide | Accordeon en gitaar. (2e deel)

19.30 sluit het terrein.